BEMUTATKOZÁS

Csörgő Andrea vagyok, pedagógus, perinatális szaktanácsadó, szüléskísérő, hordozási tanácsadó.

Szaktudásom megszerzésénél az motivált, hogy a szülés körüli időszaknak, illetve a csecsemő gondozásának minél átfogóbb ismereteivel felvértezve tudjam segíteni a hozzám forduló szülőket. Meggyőződésem, hogy sem a születést, a szülést, sem a szoptatást, vagy később a babagondozás, és a gyermeknevelés területén felmerülő nehézségeket nem lehet egymástól elszigetelten kezelni. Anya és gyermeke a fogantanás pillanatától egyetlen egységet képez. Az apával, testvérekkel pedig a család rendszerén belül éli mindennapjait. Ennek tudatában és tiszteleben tartásával végzem munkámat. Önismeretem fejlesztésében, hogy segítőként jobban tudjam támogatni a családokat, tanulmányaim mellett különböző (pszichoterápiás) módszerek is segítettek.

Perinatális szaktanácsadóként ismereteket szereztem a várandósság és szülés élettanáról és lélektanáról, a magzat, majd a csecsemő és kisgyermekkor fejlődésmenetéről. Ismerem a várandósság és a magzati fejlődés elakadásait, problémáit, a gyász, a veszteség, és az elengedés folyamatát. Támogatni tudom a veszteségek, vagy a szülés élményének feldolgozását, az egyén és a család fejlődésének kríziseit. Információt adhatok a gyermekágyról, az apaságról, a korai anya-gyerek kapcsolatról, valamint az első 3 életév kompetenciáiról.
Kérdésekkel és a szükséges ismeretek átadásával támogatom a hozzám fordulókat problémák megoldásának körvonalazásában mind a szülésre készülésben, mind a szülői feladatok ellátásának idején.

Szüléskísérőként (asszonytársi segítő, dúla) a várandósság idején nyújtok információt és támogatást a szülésre készülve. A nagy napon pedig lelki és testi segítséget abban az örömteli eseményben,mely egy életre meghatározó élményt jelent.

A Beli Buba Babahordozó Iskola okleveles tanfolyamvezetőjeként gyakorlati segítséget tudok adni a csecsemő és kisgyermek mindennapi testközelségre való igény kiszolgálására, a hordozókendő (és más eszközök) használatára vonatkozóan.

A szoptatástámogatás területén folytatott tanulmányaim alapján a szoptatásra felkészülésben és aztán az esetleg felmerülő nehézségek esetében is információval szolgálhatok, illetve rámutatva a probléma forrására segíthetek elindulni a megoldás felé vezető úton. Szükség esetén más szakembert bevonva tudunk együttműködni.
Önkéntes segítőként 6 évig vezettem szoptatást támogató csoportot. Elnökségi tagja vagyok a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak, és tagja A Szoptatásért Magyar Egyesületnek és a La Leche Ligának,illetve tevékenykedem az Anya,-és Bababarát Szülészeti ellátásért a Semmelweis Mozgalomban is.

Magánéletemről: 5 gyermek édesanyja vagyok. Eredetileg régész szeretem volna lenni, aztán kórházi nővérke, végül mégis tanítónak tanultam. Egészen addig szeretgettem, tanítottam mások gyermekeit intézményes keretek között, amíg már ellenállhatatlan lett bennem a vágy saját gyermek iránt. Ennek már sok-sok éve, ám ez a vágy azóta sem hagyott alább.
Saját anyaságom, azok a buktatók, nehézségek, a sok kudarc, sikertelenség, majd öröm, kiteljesedés és megnyugvás, amit megtapasztaltam várandósságaim, szüléseim alatt, a szoptatás időszakában, a gondozás és nevelés során, egyszóval a szülőségben,  nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy most megértéssel, és empátiával tudjak mások felé fordulni.

Tanulmányaim:

  • Laktációs szaktanácsadói vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés, Semmelweis Egyetem, Mentálhigiénés Intézet, 2011
  • Perinatális szaktanácsadó, szakirányú továbbképzés, ELTE PPK, Affektív Pszichológiai Intézet, 2009
  • A „Szoptatásért” Magyar Egyesület: Korszerű Szoptatási Ismeretek, 40 órás akkreditált tanfolyam az Egészségügyi Továbbképző Intézet támogatásával, 2007
  • A „Szoptatásért” Magyar Egyesület: Az anyatejet helyettesítő és kiegészítő anyagok terjesztésének etikai és egészségügyi vonatkozásai, egynapos Egészségügyi Szak- és Továbbképzési Bizottság által akkreditált továbbképzés, 2007
  • A „Szoptatásért” Magyar Egyesület és Mosolyogj bátran! Egyesület: Hipoton állapotú és Pierre Robin szindrómás, szopási nehézséggel küzdő gyermekek táplálása, két napos továbbképzés egészségügyi dolgozóknak, 2007
  • Beli Buba Babahordozó Iskola tanfolyamvezetői képzés (Lana Schweiz, Tragetuch Kursleiterin), 2007
  • Német nyelvtanár, ELTE PPK, 2000
  • Tanító, BTKF, 1994