VBAC/CSUSZ

A császármetszések aránya Magyarországon a 2012-es statisztikai adatok szerint meghaladta a 35%-ot, tehát minden harmadik szülés nem hüvelyi úton történik. Ezért is fontos a téma, hiszen gyakran a műtéten átesett asszonyok maguk is keresik a lehetőségét a következő várandósság idején arra, hogy újabb gyermeküket ne ilyen módon kelljen világra segíteni.

Ahhoz, hogy ez a szándék kifejezett elhatározássá válhasson sok információra van szükség, hiszen nagy a félelem a kockázatoktól, a kudarctól, attól, hogy veszélybe kerülhet anya és gyermeke egyaránt.

Ma már elérhetők azok a kutatási eredmények, amelyek kimutatják, hogy a legjobban rettegett hegszétválás esélye például egy császármetszés után, vízszintes heg esetében 1-7%. Természetesen minden más kockázati tényezőt is figyelembe kell venni, gondosan mérlegelve előnyt és kockázatot, majd a döntést ennek függvényében meghozni.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bár a legtöbb intézmény nem veti el eleve a császármetszés utáni hüvelyi szülés (CSUSZ, angolul VBAC=vaginal birth after cesarean) lehetőségét, a gyakorlatban kevés szülészet számolhat be nagyobb számú sikeres szülésről. Ennek oka nem az ilyen szülések alacsony esélyében, inkább a gyakorlat hiányában keresendő.

Az információk megszerzésében, a segítők kiválasztásában, és a felkészülésben tudok együttműködni Konzultáción.


Bejelentkezés és információ: info@csorgo.hu