Pszichoterápia vagy önsegítés?

A szülés körüli időszak lelki állapotai 2. rész

Ebben a sorozatban arról olvashatsz, hogy a szülés utáni hetekben hónapokban milyen lelkiállapotok fordulhatnak elő, ill. mikor milyen segítségre lehet szükség.

Ha nagy a baj

Hogy pontosan milyen segítségre van szükség, azt a tünetek határozzák meg. Ha úgy érzed nem tudod eldönteni, hogy milyen segítséget vegyél igénybe, kihez fordulj, akkor keress bátran! Szívesen segítek információval akár egyéni kozultációban, de a kapcsolati űrlapon is tehetsz fel nekem kérdést. Amit le tudok írni, azt megteszem. Ha tisztázandó kérdések lennének, amelyeket Neked kell átgondolnod, akkor személyes konzultációt fogok javasolni, illetve ha más kompetenciára van szükség, mint az enyém, akkor továbblépést más szakemberhez.

A szülés utáni időszakban azért különösen fontos a segítséget (szaksegítséget) jól megválasztani, mert az anyának nagyon fontos feladata van ebben az életszakaszban, ti. az újszülött, vagy csecsemő ellátása. Kerülendő ezért minden olyan terápia vagy kezelés, amely lehetetlenné teszi a mindennapos feladatok ellátását. Nagyon indokolt esetben (súlyos pszichózis) is törekednek arra, hogy anyát és gyermekét ne válasszák el egymástól és olyan gyógyszerelést válasszanak, amely mellett a szoptatás fenntartható.

Tünetek, amelyek esetében nem halasztható a terápia, vagy a gyógyszeres kezelés:

  • komolyabb nehezítettség a mindennapokban,
  • kényszeres cselekvések,
  • a realitástól való elrugaszkodás,
  • ön,- és közveszélyesség.

A diagnózis felállítása, és a kezelés elrendelése pszichiáter orvos kompetenciája. A terápia része jó esetben valamilyen pszichoterápiás munkával is kiegészül, hiszen a gyógyszer a tünetekre hat, az okot nem kezeli. A pszichoterápia végzése külön szakképzettséget igényel.
A különböző terápiák közös jellemzője, hogy gyógyításra használatosak. Terápiája válogatja, hogy milyen végzettség szükségeltetik hozzá, jellemzően pszichológusi, olykor klinikai szakpszichológusi, vagy pszichiáteri. Érdekesség pl. hogy nálunk a hipnoterápiát nagyon szigorúan megszabott feltételek mellett szabad csak végezni, míg az USA-ban, ezt a kérdést sokkal megengedőbben kezelik.

Magyarországon a pszichoterápiák hivatalos leírása a Pszichoterápiás Protokoll mely a Pszichoterápiás Tanács mindenkor érvényes álláspontját tartalmazza.

Segíts magadon az Isten is megsegít!

Sok pszichoterápiás módszert lehetséges önismereti céllal is igénybe venni, amikor valaki nem beteg, nem pszichotikus, vagy nagyon leegyszerűsítve: csak rosszkedvű, vagy elégedetlen magával, a világgal, a környezetével.
Ilyenkor az egyes iskola (vagy terápiás egyesület) maga dönti el, hogy kiket képez ki ilyen feladatra. Az elvárás ilyenkor több száz óra az adott terápiás módszerrel igazoltan eltöltött önismereti idő szokott lenni, illetve pedagógus, pszichológus, vagy mentálhigiénés végzettség.

Az önsegítő csoportok hagyománya évszázadokra tekint vissza. A közösség, a sorsközösség vállalása mindig is sajátos igénye volt az embernek. A pszichoterápiák előretörésével és a specializálódással megteremtődött az igénye egyfajta önállóságnak, a felülről irányítottsághoz képest az alulról szerveződésnek. Annak, hogy a hasonló helyzetben, vagy ugyanazzal a nehézséggel küzdő emberek segítő nélkül, vagy annak kevéssé aktív támogatásával maguk nyújtsanak segítséget egymásnak.

A szakember ilyenkor jellemzően a kezdeti intenzív részvétel után idővel teljesen háttérbe vonul.  Az érzelmi biztonságot pedig a közösen megalkodott csoportszabályok garantálják. Ugyanakkor egyáltalán nem feltétel egy ilyen csoportban a professzionális résztvevő jelenléte.

A következő részben arról olvashatsz majd, hogy én milyen módszerekkel dolgozom és miben tudok segíteni, ha úgy érzed, szeretnéd megosztani a félelmeidet, aggodalmaidat.